21. Januar 2020.
Potpisivanje Ulcinjske deklaracije o sprječavanju morskog otpada – ( 22-23. januar 2020. godine, Hotel Holiday Villages Montenegro - Ulcinj )

Javni zvaničnici, privatni preduzetnici i međunarodni stručnjaci iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Njemačke okupiće se na međunarodnoj radionici „Prevencija otpada u moru“ u Ulcinju, kako bi zajednički planirali konkretne projekte na opštinskom nivou, pomažući u sprječavanju morskog otpada. Partneri na projektu su relevantni državni organi i pet opština iz regiona: Finik, Lezha (obje iz Albanije), Neum i Trebinje (obje iz Bosne i Hercegovine) i Ulcinj, opština domaćin iz Crne Gore.

Predsjednici pet partnerskih opština saglasili su se da potpišu Ulcinjsku deklaraciju o sprječavanju morskog otpada. U Deklaraciji izjavljuju da će na teritorijama svojih opština, radi zdravlja ljudi i sigurnog okruženja, čistih plaža, rijeka i mora:

  • ozbiljno razmotriti, isplanirati i sprovesti mjere koje imaju za cilj sprječavanje i minimiziranje otpada i nekontrolisano ispuštanje u životnu sredinu kako bi se smanjilo zasipanje rijeka, jezera i Jadranskog mora,
  • podsticati smanjenje čvrstog otpada, ponovnu upotrebu robe i recikliranje
  • podići svijest građana, preduzeća i društva u cjelini o tim i budućim mjerama, pozivajući ljude da aktivno učestvuju

Radionica se organizuje u okviru regionalnog projekta „Integralno upravljanje otpadom i sprječavanje morskog otpada na Zapadnom Balkanu“ (MLP) koji finansira njemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ), a realizuje GIZ.

Projekat je započeo u aprilu 2018. godine i trajaće do marta 2022. Zemlje partneri su Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina. Ukupni budžet projekta za tri države je 3,5 miliona EUR.