16. Mart 2020.
Mjere koje je donijela Opština Ulcinj radi suzbijanja i prevencije od Koronavirusa

U skladu sa  Naredbom Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog korona virusa, koja je stupila na snagu 15.03.2020 god , danas 16.03.2020 god održani su vanredni sastanci Operativnog tima za zaštitu i spašavanje opštine Ulcinj i Kolegijuma predsjednika Opštine Ulcinj, kojim je presjedavao predsjednik  Loro Nrekić, sa ciljem preduzimanja preventivnih mjera povodom potencijalne pojave i širenja ovog virusa, odnosno sprovodjenja naredbi koordinacionog tijela za borbu protiv zarazne bolesti.

Na održanim sastancima se razgovaralo o preventivi, raspodjeli zadataka, i ostalih mjera koja se trebaju preduzeti radi sprečavanja eventualnog širenja epidemije.

Predsjednik Nrekić, je naglasio potrebu za dobru i pravovremenu komunikaciju i koordinaciju izmedju svih organa na lokalnom nivou, te da reagovanje mora biti sistematski organizovano i pripremljeno.

Predsjednik Nrekić, u skladu sa  Naredbama Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti donijo je sledeće zaključke:

Mole se svi građani Ulcinja da se za sve informacije u vezi sumnje, na moguću infekciju koronavirusom, obrate dežurnim ljekarima - epidemiolozima na broj 068 891 035.

Služba zaštite i spašavanja Opštine Ulcinj u punom kapacitetu stavlja se na raspolaganje svim građanima na teritoriji Opštine, u slučaju potrebe iz domena njihove nadležnosti.Gradjani putem besplatnog poziva na broj 123 mogu kontaktirati ovu službu.

U cilju izbjegavanja većih gužvi u zatvorenim prostorima u narednih 15 dana, će se zabraniti  ulazak stranaka u prostorijama Lokalne samouprave i javnih ustanova, i upućuju se stranke da svoje zahtjeve dostavljaju isključivo preko gradjanskog biroa. Takodje se preporučuje gradjanima da u što većoj mjeri pristupe elektronskom podnošenju zahtjeva  i informisanju o predmetima koji su u toku telefonskim putem.

Obavezuju se svi Sekretarijati i Službe lokalne uprave da kao mjeru za sprečavanje koronavirusa, urade programe privremene redukcije radne snage i njihovo nedeljno rotiranje i održi nesmetan kontiunitet rada.
U toku dašanjeg dana uraditi dezinfekciju zgrade Opštine Ulcinj, kao i prostorije službe zastite i spašavanja, i primjeniti sva zaštitna sredstva neophodna za zdravstvenu bezbjednost radnika lokalne uprave.