17. Decembar 2020.
Saopštenje za medije Skupštine opštine Ulcinj

Tokom današnjeg sastanka sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem i ministrom ekologije,  prostornog planiranja i urbanizma g. Ratko Mitrovićem, i ministrom finansija Milojkom Spajićem, predsjednik Skupštine opštine Ulcinj dr Ilir Čapuni je predočio gostima da je Valdanos leglo infestacija štetočina i da dolaze najpogodniji dani za čišćenje ovih maslinjaka shodno Elaboratu o stanju maslinade Valdanos Biotehničkog instituta Univerziteta Crne Gore. Takođe je podsjetio zvaničnike na upravne sporove o povraćaju maslinjaka ranijim vlasnicima i na Predlog zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine u uvali Valdanos koji je u skupštinskoj proceduri. 

Predsjednik je takođe izrazio zabrinutost što se bez znanja lokalne samouprave vrši planiranje na parcelama opštine u Starom gradu. Što se Solane tiče, postoji predlog da je ona pravo mjesto gdje se može postaviti Muzej nauke, sa postavkama ornitologije, kristalografije, energije vjetra, energije sunca, seizmologije i planetarijumom. Naravno, uz pažljivo rješavanje statusa imovine i statusa radnika po pokretanju proizvodnje soli.

Na kraju, Čapuni je naglasio da se po proglašenju Ade i desnog rukavca Bojane tihom zonom u prirodi, ostaje da se uvede red u prelasku preko mosta i red u plovidbi Bojanom, sve shodno odredbama Zakona o sigurnosti plovidbe. 

 

Promemorija sa sastanka sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore g. Dritan Abazovićem i ministrom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma g. Ratko Mitrovićem

Datum: 17. Decembar 2020. | Veličina: 0.8MB | Adobe PDF