30. Decembar 2022.

Pozdravna riječ predsjednika Omera Bajraktarija na Novogodišnjem koktelu koji je u Centru za kulturu organizovala Opština Ulcinj.

Hvala Vam što ste došli na ovu našu svečanost da zajedno proslavimo jednu uspješnu godinu koja je za nama.

Bila je, vjerujem, to godina koja nam je vratila poljuljano samopouzdanje, godina kada smo za samo šest mjeseci dokazali da znamo samostalno da donosimo odluke i da upravljamo svojom opštinom.

Bila je ovo godina kada smo u rekordno kratkom vremenu stabilizovali javne finansije, pokazali kako se domaćinski gazduje novcem građana, usvojili najveći budžet u istoriji grada za narednu 2023. od gotovo 18 miliona eura.

Potvrdili smo da kada se dobro upravlja, novca ima za sve - od studenata i sportista, preko poljoprivrednika i organizacija civilnog društva pa sve do zaposlenih u opštinskoj administraciji i javnim preduzećima čiji smo osnivač.

Možda i najvažnije: pokazali smo da su svi građani ravnopravni, tj. da privilegovanih nema i ne može biti!

Naravno, prikupljena sredstva vraćaju se kroz investicije koje poboljšavaju kvalitet života svakog građanina Ulcinja. Rekli smo prije nego što smo stupili na dužnost: ništa nam ne vjerujte dok ne vidite konkretan posao.

I, eto, sa zadovoljstvom navodimo da asfaltiramo naše ulice, da smo korak bliže gradnji novog bulevara u Ulcinjskom polju, kao i novog stadiona na Velikoj plaži. I da je u toku parterno uređenje Velike skele, da početkom godine kreće druga faza rekonstrukcije ulica u Starom gradu, a nadamo se i gradnja ribarske luke.

Odblokirali smo projekat vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, sa Njemačkom razvojnom bankom - KFW, čija je vrijednost samo prve faze oko 20 miliona eura.

Najviše nas posla očekuje na podizanju kvaliteta naše turističke ponude, prije svega na obnovi i gradnji novih hotela. Krenulo se sa rekonstrukcijom Mediterana, sve je spremno da počne gradnja na lokalitetu bivšeg Jadrana, pa Galeba, kao i objekti visoke kategorije na Velikoj plaži.

Uz odgovoran rad zaposlenih u Komunalnim djelatnostima, grad postaje mnogo čistiji, a tek nam slijedi veliki posao u rješavanju komunalnog reda.

Sve ovo nipošto ne bi bilo moguće realizovati bez političke stabilnosti u opštini, odnosno odlične saradnje svih konstituenata u našoj koaliciji. Stoga najsrdačnije zahvaljujem svim partnerima, kao i odgovornoj opoziciji u našem parlamentu. I svim mojim saradnicima, kao i onima koji su nam dali korisne prijedloge, ideje i sugestije za poboljšanje našeg rada.

Takođe, ovo ne bi smo mogli ostvariti bez izuzetne saradnje sa Vladom Crne Gore i premijerom Dritanom Abazovićem. Želim da mu se i ovim putem srdačno zahvalim na njegovom pregalaštvu i viziji za ovaj grad.

Kao i našoj dijaspori, koja nas je toplo ugostila u SAD, a čije snažnije angažovanje u budućnosti očekujemo oko niza projekata. Kao perfektan model može da nam posluži Hajdari Family park u Vladimiru.

Mislim da se ovakva konstruktivna atmosfera osjeća u cijeloj opštini. U tom kontekstu je razumljivo što smo imali veoma dobru turističku sezonu, tako uspješnu manifestaciju “Sweet December“ na Pristanu i postali regionalni hit organizacijom “Ivanove ulcinjske igre“.

Dakle, Ulcinj je danas grad iz kojeg idu lijepe vijesti. I zato je naša odgovornost još veća, jer moramo da opravdamo povjerenje i naših sugrađana i turista i posjetilaca koji dolaze i koji će doći u Ulcinj.

Ja sam uvjeren da je buduća decenija - decenija Ulcinja, te da je ona već počela. Ovaj grad i njegovi stanovnici su to zaslužili nakon dugog zaostajanja, što je zaista grijeh ako znamo sa čime sve raspolažemo.

Ali, sada takođe znamo da smo za svoju sudbinu sami odgovorni kao što smo za ovih 200 dana vođenja Opštine potvrdili da znamo da kormilarimo našim brodom kao što su to vjekovima odlično znali ulcinjski pomorci. I da čuvamo i uzgajamo naše masline i naš ukupan predivan prostor, razvijamo poljoprivredu na Anamalskom području i u Štoju, uz očekivanje da ćemo imati i proizvodnju slanih kristala na Solani.

Treba nam istovremeno mnogo više lokalne inovativnosti i preduzetništva kako bi zadržali naše mlade u ovom najljepšem gradu na svijetu.

Siguran sam da smo odabrali dobar kurs i da nam u 2023. godini slijedi mirno more i niz lijepih i dobrih odluka ako nastavimo da posvećeno, transparentno i mnogo radimo. A planova, ideja i projekata imamo napretek.

U svakom slučaju, pred nama je period ozdravljenja ekonomije, razvoja kulture, prosvjete i sporta, te stvaranje institucija. Briljantni Aleksis de Tokvil je još prije 180 godina govorio da u opštini leži snaga slobodnih naroda. “Opštinske institucije su za slobodu ono što su osnovne škole za nauku, one slobodu čine pristupačnom narodu. Bez opštinskih institucija neka nacija“, ističe Tokvil, “može sebi stvoriti slobodnu vlast, ali ne može posjedovati slobodarski duh“.

U toj nadi i želji za više slobode i duhovnosti, stabilnosti i razvoja na svim poljima, da naš Ulcinj bude ugodno mjesto za život i rad, ekološka i interkulturalna prijestonica Crne Gore, regiona i Mediterana, svima najsrdačnije čestitam Novu godinu i sve predstojeće praznike.

Hvala Vam još jednom svima i živjeli!