01. April 2023.
Govor Predsjednika Skupštine opštine Ulcinj povodom Dana Ulcinja

Dan opštine Ulcinj je dan koji sjedinjuje simboliku pomorstva, maslinarstva i turizma - osnovne vrijednosti koje čine samu srž identiteta ovog malog, ali ponosnog grada. 
Dan opštine Ulcinj je prilika da se prisjetimo svih naših dostignuća, ostvarenih rezultata, ali i da se fokusiramo na budućnost našeg grada.
Ovaj dan je svakako najbolji trenutak kada smo dužni da se sa ponosom prisjećamo svih onih koji su doprinijeli i nastavljaju da doprinose razvoju našeg grada i njegovom ugledu u regionu.
Upravo zato je ova Skupština odlučila da dodjeli zvanje „Počasni građanin Ulcinja“- posthumno, uvaženom ljekaru i humanisti dermatologu Simë Dobreci, koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju medicine i emancipaciji albanske nacionalne zajednice u našoj opštini. 
Zvanje „Počasna građanka Ulcinja“ je danas po prvi put dodijeljeno ženi, bivšoj ambasadorki Savezne Republike Njemačke u Crnoj Gori gđi Gudrun Stajnaker, koja je dala veliki doprinos stvaranju uslova za zaštitu ulcinjske Solane tako što je svojim autoritetom uticala na državne organe da krenu u pravcu njenog očuvanja. 
Takođe, zvanje „Počasni građanin Ulcinja“ Skupština opštine Ulcinj dodjeljuje i gospodinu Zyhni Beqiraj, rođen u Draču, ali porijeklom Ulcinjanin, koji je zajednicu Ulcinjana u Draču okupio i time uspostavio snažne kulturne i društvene veze između Drača i Ulcinja.
Ovim svečanim povodom, u ime Skupštine opštine, želim zahvaliti svim vatrogascima-spasiocima iz Službe žaštite i spašavanja, za njihov doprinos i nesebično angažovanje u borbi protiv prirodnih nepogoda u našoj opštini, drugim opštinama u Crnoj Gori, kao i učestvovanju u akciji spašavanja žrtava nedavnog zemljotresa u Turskoj.  
Želim da se zahvalim svim ulcinjskim školama čiji učenici nas čine ponosnim prilikom svakog takmičenja u znanju, osvajajući brojna priznanja i medalje. 
Želim da se zahvalim Ulcinjskoj muzičkoj školi koja nastavlja da stvara talente i dobija nagrade na brojnim muzičkim takmičenjima. 
Hvala svim sportskim klubovima koji ponosno predstavljaju naš grad na domaćim i međunarodnim takmičenjima. 
Hvala radnicima Komunalnih djelatnosti koji vode računa da naš grad bude čist i uredan, 
Hvala osoblju ulcinjskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinsku pomoć koji su uvijek na raspolaganju da svima pomognu kad god se ukaže potreba. 
Hvala kulturnim radnicima i umjetnicima koji ponosno nose boje grba naše Opštine.    
Hvala svima koji daju svoj doprinos da Ulcinj danas bude prepoznatljiv kao grad skladnog suživota, tolerancije i uzajamnog uvažavanja. 
Ulcinj je grad sa velikim potencijalom, bogatom istorijom, kulturnom baštinom i predivnom prirodom. Imamo sve potrebne resurse da se razvijamo i postanemo jedan od najboljih gradova u regionu. Ali, to neće biti lako i zahtijevaće napor i rad svih nas. Zato vas pozivam da se zajednički još snažnije angažujemo i zauzmemo se za naš grad, za naš Ulcinj.
Svim građanima opštine Ulcinj želim srećan Dan Ulcinja!