30. Avgust 2023.
Održana Osnivačka skupština udruženja maslinara "Ulcinjsko maslinovo ulje"

U Velikoj sali SO Ulcinj, održana je Osnivačka skupština udruženja maslinara "Ulcinjsko maslinovo ulje". Osnivanje udruženja je podržano od strane Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju Opštine Ulcinj. Glavni cilj osnivanja novog udruženja je apliciranje za zaštitu oznake porijekla za ulcinjsko maslinovo ulje od žutice, kao značajan korak u pravcu brendiranja ulcinjskog maslinovog ulja.

Prisutnima se obratila Zećarija Sulejmanović, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju, koja je rekla da Opština snažno podržava udruživanje maslinara u cilju unapređenja kvaliteta i prepoznatljivosti ulcinjskog maslinovog ulja na tržištu, i da će Opština Ulcinj u tom pravcu finansijski i organizaciono podržati sve zainteresovane maslinare. Ona je dodala da će Opština pružiti istu podršku i proizvođačima ulcinjske lubenice, šarenog kravarskog pasulja, kao i autentičnog ulcinjskog slatkog proizvoda cvjetnog nara.

U nastavku Osnivačke skupštine prisutnima je održanopredavanje od stane Merise Čekić, načelnice Direkcije za šeme kvaliteta, organsku proizvodnju i zemljišnu politiku, Ministarstva poljoprivrede, na temu “Tradicija u proizvodnji hrane”.

U radnom djelu Osnivačke skupštine maslinari su usvojili Statut udruženja "Ulcinjsko maslinovo ulje", izabrali predsjednika Skupštine Udruženja, kao i osobu ovlašćenu za zastupanje Udruženja. Za predsjednika Skupštine Udruženja izabran je Aleksander Shkreli, dok je glasovima prisutnih maslinara za ovlašćenog zastupnika udruženja izabran Latif Hadžibrahimi.