13. Septembar 2023.
Skupština opštine Ulcinj: Zahtjev za suspenziju i razrješenje direktorke JU OŠ "Maršal Tito" u Ulcinju

 

Poštovani g. Vojinović,

Obraćam Vam se u ime Skupštine Opštine Ulcinj s izuzetnom ozbiljnošću povodom nedavnih događaja kojiuveliko utiču na ugled i rad jedne od naših osnovnih škola.

Upoznati smo s činjenicom da je dana 12.09.2023. godine u 23:00 časa direktorka Javne Ustanove Osnovne Škole "Maršal Tito" u Ulcinju, gđa. Medina Čoba, uhapšena pod sumnjom da je učinila krivično djeloprevara prema članu 244 KZCG, koje je čini nedostojnom da u punom kapacitetu obavlja funkciju direktoraobrazovne i vaspitne ustanove.

Bez obzira na to što se trenutno radi o sumnji i pritvoru, smatramo da njeno zadržavanje na poziciji direktorke škole u ovom trenutku nije odgovarajuće, kako zbog moralnih razloga, tako i zbog očuvanja ugleda ipovjerenja roditelja, učenika i šire zajednice prema instituciji kojom rukovodi.

S obzirom na to da se sumnja da je djelo učinjeno na teritoriji Opštine Ulcinj, uzimajući u obzir krivičnu odgovornost koju vode nadležni organi i obaveze iz člana 180. Zakona o lokalnoj samoupravi, zahtijevamo da se pokrene postupak suspenzije i razrješenja funkcije direktorice JU Osnovne Škole "Maršal Tito". Smatramo da je imenovana kao predstavnik Ministarstva prosvjete prekršila etički kodeks koji bi svi izabrani funkcioneri trebalipoštovati, naročito lica koja su odgovorna za obrazovanje i vaspitanje mladih.

Stoga, u ime Skupštine Opštine Ulcinj i svih građana koje predstavljamo, tražimo da Ministarstvo prosvjete preduzme sve neophodne mjere kako bi gđa. Medina Čoba bila privremeno suspendovana, a potom i razriješena s funkcije direktorke JU Osnovne Škole "Maršal Tito" u Ulcinju, kako bi se osigurao integritet i povjerenje u obrazovnisistem.

U nadi da će ovaj zahtjev biti razmotren s dužnom pažnjom i hitnošću, kao i da će se preduzeti sve potrebnemjere kako bi se očuvalo povjerenje u naš obrazovni sistem, unaprijed Vam se zahvaljujem na saradnji i razumijevanju, te očekujemo podršku i brzu reakciju, kao i odgovor o preduzetim mjerama iz nadležnostiMinistarstva.

Zahvaljujem na Vašem razumijevanju i brzoj reakciji.

 

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Ardijan Mavriq