16. Oktobar 2019.

OPŠTINA ULCINJ

Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta

 

Saopštenje za javnost

Sa zajedničkog sastanka  zainteresovanih strana za izradu Lokalnog akcionog plana zaštite životne sredine (LEAP) i  Lokalnog akcionog plana za biodiverzitet (LBAP).

 

Dana 04. oktobra 2019 godine, u organizaciji Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta,  u maloj sali Opštine Ulcinj, održan je sastanak  zainteresovanih strana u cilju izrade dva važna dokumenata Opštine Ulcinj iz oblasti zaštite ambijenta: Lokalni akcioni plan zaštite životne sredine (LEAP) i  Lokalni akcion plan za biodiverzitet (LBAP).

Na sastanku kojim je predsjedavao Sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta, g. Mustafa Gorana, osim stručnog konsultanta za izradu navedenih dokumenata, gđe. Rite Bajraktarović i samostalnog savjetnika zaštite ambijenta u opštini Ulcinj, g. Tahir Tahiri,  prisustvovali su većina pozvanih NVO iz oblasti zaštite životne sredine sa sjedištem u Ulcinju, kao i predstavnici preduzeća “Komunalne Djelatnosti” d.o.o. iz Ulcinja. 

 

Naime, od pozvanih zainteresovanih strana,  prisutni su bili g. Dželal Hodžić - NVO “Zeleni Korak”, gđa. Zenepa Lika - NVO “Dr. Martin Shnajder”, g.Rasim Lika- NVO ”Ekovita” kao i direktor komunalnog preduzeća. g Skender Kalezići sa saradnicima.

 

Sekretar Mustafa Gorana je u svom uvodnom izlaganju istakao da, kako bi se izrada pomenutih dokumenta LEAP-a i LBAP-a sprovela što uspješnije, uključivanje svih zainteresovanih strana i relevantnih aktera iz oblasti zaštite životne sredine i oblasti biodiverziteta  u izradu ovih dokumenata, kao i njihovo mišljenje o stanju i problemima životne sredine i biodiverziteta na teritoriji opštine Ulcinj je od velikog značaja. 

 

Mr. Rita Bajraktarović, dipl. biolog, angažovana kao stručni konsultant u izradi pomenutih planova je istakla da i Lokalni akcioni plan zaštite životne sredine, kao i Lokalni akcioni  plan za biodiverzitet predstavljaju dva  dokumenta na osnovu kojih ćemo imati bolji uvid u stanje životne sredine, odnosno ekosisteme na teritoriji opštine Ulcinj, kao i pregled aktivnosti koje je potrebno preduzeti kako bi unaprijedili i popravili stanje životne sredine odnosno biodiverziteta.

 

Predstavnici NVO koji su prisustvovali sjednici su izrazili spremnost da svojim  primjedbama i sugestijama,  kao i konkretnim prijedlozima, pomognu u izradi i pripremanju oba plana, kako bi  Skupština Opštine Ulcinj što prije usvojila gore navedena dokumenta.

 

Naime, opština Ulcinj je započela izradu navedenih  dokumenta, u skladu sa članom 37 Zakona o životnoj sredini („Službeni list Crne Gore”, broj 52/16), odnosno članom  13 Zakona o zaštiti prirode („Službeni list Crne Gore“ br. 54/16).

 

Sekretarijat za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta, ovim obavještenjem istovremeno  poziva zainteresovanu javnost da,  davanjem mišljenja, predloga i sugestija daju svoj doprinos u izradi navedenih akcionih planova,  kako bi ova dva veoma značajna dokumenta,   što kvalitetnije pripremili i na kraju dostavili SO Ulcinj na usvajanje.                                 

 

     Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu ambijenta