01. April 2023.
Pozdravlja riječ predsjednika Bajraktarija povodom Dana opštine

Osjećam izuzetnu čast i zadovoljstvo da Vam, u ime opštine Ulcinj i svoje lično, poželim srdačnu dobrodošlicu i da Vam se najtoplije zahvalim što ste svojim prisustvom uveličali našu proslavu.

Duboki su korijeni ovog grada, jednog od najstarijih na istočnoj obali Jadrana, a njegovo ime i slavu su naši pomorci i trgovci proširili po čitavom Mediteranu, dok su ga njegove jedinstvene prirodne ljepote, interkulturalni sklad i gostoprimstvo učinili poznatim u cijeloj Evropi.

Zato je privilegija živjeti u gradu sunca, soli i maslina, a velika odgovornost na nama koji danas stojimo na njegovom čelu.
I bili smo savršeno svjesni toga kada smo prije deset mjeseci, prije ravno 300 dana, preuzeli upravljanje ovom opštinom. Uz veliki rad, trud i posvećenost, i prije svega ljubav prema Ulcinju, rezultati nijesu izostali. A tek smo krenuli!

Mislim da je Ulcinj sada grad iz kojeg idu lijepe vijesti, koji se po dobru prepoznaje, po kulturnim stvaraocima, sportistima i preduzetnicima, vrijednim učenicima koji ostvaruju uspjehe na regionalnim i međunarodnim takmičenjima.
I svi oni imaju i imaće punu podršku u svojoj lokalnoj upravi!

Da smo u rekordno kratkom vremenu uspjeli da steknemo povjerenje građana možda se najbolje vidi po tome što oni sada prilježno plaćaju poreze, jer vjeruju svojoj lokalnoj upravi i znaju da taj novac ne ide u privatne džepove ili da se rasipnički troši. I zato ga ima dovoljno da možemo samostalno da planiramo i uređujemo svoju opštinu.

Poštovani prijatelji, iako smo relativno mladi, naučili smo da je istina da je bolje gubiti novac nego povjerenje!
Naša je želja da stvorimo grad po ljudskoj mjeri, da u njemu svi imaju svoje mjesto, da su svojim časnim radom korisni za društvo i da ono to prepoznaje i cijeni. Zato nam trebaju urbane institucije primjerene za današnje vrijeme.

Moramo takođe osnažiti lokalnu inovativnost i preduzetništvo, a kao mala zajednica ostati otvoreni čuvajući našu bogatu kulturu i tradiciju.

Preduslove za to smo stvorili. Imamo odličnu saradnju stranaka koje čine vladajuću koaliciju, i želim da im se i ovom prilikom srdačno zahvalim. Imamo i jedan dio odgovorne opozicije, koja razumije svoju ulogu u demokratskom društvu.

A u jednu zajednicu nas ne okuplja ono što bijasmo juče, nego ono što ćemo sjutra zajednički preduzimati.

Želim posebno da naglasim da svi naši uspjesi ne bi bili mogući bez ogromne podrške Vlade Crne Gore, prije svega premijera, našeg Dritana Abazovića i njegovih saradnika. Svaki Ulcinjanin to vidi, zna i visoko vrednuje! Hvala najljepša na svemu, dragi Dritane!

Mada, kako kaže jedan naš zajednički prijatelj, Ulcinj je kao majka. Sve što uradimo za svoj grad, malo je. Nikada, nijedan od nas pojedinačno, ne može ovom gradu dati ono što mu je on već pružio.

Zato sam neizmjerno srećan što smo vratili vjeru u sebe same, što sa ponosom bilo đe možemo reći da smo Ulcinjani, i da je ponovo slava ovog grada mnogo veća nego što je on prostorno velik. Jer, grad prije svega čine ljudi.

Zato nam je svaki naš čovjek, bilo da on živi u Ulcinju, ili bilo đe drugo u svijetu, veoma bitan. Važni su takođe svi oni koji vole ovaj grad, a ima ih širom planete.

U svakom slučaju, mnogo je pred nama izazova, ali sam siguran da je svom silinom krenula faza razvoja Ulcinja koja će još dugo trajati. Za početak, spremimo se najbolje što možemo za predstojeću turističku sezonu, koja će biti veoma uspješna, i koja je praktično počela. Kao što ćemo sve učiniti da naredne godine, odnosno na 90 godina od osnivanja Solane, ponovo imamo berbu slanih kristala.

Stoga, srećan vam praznik drage Ulcinjanke i Ulcinjani. Srećno i svim ljudima dobre volje kojima je Ulcinj u srcu.

Hvala Vam najljepša!
Živjeli!