29. Avgust 2023.
Kompanija Artec 3D Adriatica D.O.O. Anastasia Khaytul CEO, posjetila predsjednika Skupštine Opštine Ulcinj i direktoricu Centra za Kulturu

Predsjednik Skupštine g. Ardijan Mavriq nedavno je ugostio izvršnu direktorku kompanije Artec 3D Adriatica D.O.O., gospođu Anastasia Khaytul, ova posjeta je imala za cilj istraživanje mogućnosti saradnje u oblasti 3D skeniranja i tehnologije, kao i potencijalnih kulturnih projekata.

Artec 3D (https://www.artec3d.com/)  je priznata kompanija koja se specijalizuje za razvoj naprednih tehnologija 3D skeniranja, a njihovi proizvodi su široko priznati u različitim industrijama, uključujući industriju proizvodnje, medicinu, zabavu i dizajn. Posjeta gospođe Khaytul Ulcinju je imala za cilj istraživanje mogućnosti primjene Artec 3D tehnologija u kulturnim projektima, kao i razmatranje potencijalnih partnerstava sa lokalnim institucijama.

Tokom susreta sa predsjednikom Skupštine Ulcinj, gospodinom Ardijanom Mavriq, gospođa Khaytul je izrazila interesovanje za podršku lokalnim inicijativama koje promovišu tehnološki napredak i kulturnu raznolikost. Razgovori su se takođe fokusirali na mogućnosti edukacije i obuke lokalnih talenata u oblasti 3D tehnologija, kako bi se doprinijelo razvoju inovacija u crnogorskoj industriji.

Takođe, gospođa Khaytul je zajedno sa direktoricom Centra za Kulturu Ulcinj, gospođom Adrianom Hoxha, posjetila Muzej u Starom Gradu „Kalaja“, kako bi se razmotrila mogućnost da se najznačajniji artifakti skeniraju kako bi se stvorili virtuelni 3D modeli ovih objekata, sa ciljem da se u budućnosti ovaj kompleks prikaže virtuelno i bude ponuda za sve one koji žele posjetiti naš Muzej.

Očuvanje kulturne baštine je jedan prioriteta Centra za Kulturu pri čemu se naglasio potencijal za saradnju na projektima koji spajaju tehnologiju i umjetnost. Razmatrane su ideje o organizovanju radionica, izložbi i kulturnih događaja koji bi koristili Artec 3D tehnologiju za kreiranje interaktivnih i vizualno atraktivnih iskustava za posjetioce.

Izvršna direktorka kompanije Artec 3D Adriatica, gospođa Anastasia Khaytul, istakla je zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima Ulcinja i izrazila je optimizam u vezi buduće saradnje. Njena posjeta predstavlja korak ka mogućem partnerstvu koje bi imalo pozitivan uticaj na tehnološki i kulturni pejzaž regije.

Ova posjeta je samo početak, a obje strane su izrazile spremnost da istraže konkretne projekte i inicijative koje bi spojile tehnologiju i kulturu, doprinoseći razvoju zajednice i očuvanju kulturne baštine u Opštini Ulcinj.