19. Januar 2024.

Zadovoljstvo nam je da Vas obavijestimo da je Evropska komisija objavila Erasmus+ poziv za podnošenje projektnih prijedloga za 2024. godinu. Sa budžetom od 4.3 billion EUR za narednu godinu, Erasmus+ nastavlja da pruža podršku ustanovama visokog obrazovanja i studentima, srednjim stručnim školama i učenicima, omladinskim organizacijama i mladim ljudima, kao i sportskim organizacijama i sportistima. Takođe, kako bi se suzbili negativni efekti inflacije na sve učesnike koji studiraju u inostranstvu, a i kako bi se omogućilo veće učešće, u okviru ovog programa biće dodijeljena veća finansijska sredstva za učešće u mobilnosti.

Saradnja u okviru programa Erasmus+ nastaviće da okuplja ljude i organizacije kako bi zajednički radili na 4 prioriteta programa Erasmus+: inkluzija, aktivno građanstvo i demokratsko učešće, digitalizacija i zelena ekonomija. Ova saradnja pruža podršku raznim vrstama projekata od malih partnerstava za saradnju pa sve do inicijative Evropski univerziteti. Erasmus+ će nastaviti da bude u svojoj ključnoj ulozi u promovisanju zajedničkih vrijednosti Evopske unije.

Budžet dodjeljen za oblast mladih iznosi 336,28 milona EUR, a za sport 63,12 miliona EUR. U okviru ovog poziva otvorene su akcije izgradnje kapaciteta za sve kvalifikovane institucije/organizacije koje su aktivne u oblasti mladih i sporta.

Obavještavamo Vas da, osim promotivnih aktivnosti koje će Nacionalna Erasmus+ kancelarija u Crnoj Gori, kao ključna tačka programa, organizovati u skorijem periodu povodom novog poziva, za sve zainteresovane strane postoji i mogućnost bilateralnih konsultacija koje kancelarija organizuje. Konsultacije se organizuju u toku trajanja konkursa (novembar-mart) sa svim potencijalnim projektnim predlagačima, kako bi detaljnije objasnili sva pravila, procedure i ostale relevantne informacije za prijavljivanje. Konsultacije će se održavati utorkom, srijedom i četvrtkom u terminu od 10.00-12.00h.

Za konsultacije, potrebno je unaprijed zakazati termin putem mail-a: erasmusmontenegro@ac.me.

Detaljnije informacije o Erasmus+ pozivu za podnošenje projektnih prijedloga za 2024. godinu su dostupne ovdje.

Na sledećim linkovima dostupne su i dodatne informacije:

- Nova verzija programskog vodiča za 2024. godinu.

- Podaci o novom ciklusu programa Erasmus+ 2021.-2027.

- Erasmus+ radni program za 2024. godinu.