03. Februar 2024.

Predsjednik Opštine Ulcinj, Omer Bajraktari, i predsjednik Opštine Stejten Ajlend, Vito Fosela, potpisali su danas u Stejten Ajlendu (Staten Island), u Sjedinjenim Američkim Državama, sporazum o bratimljenju između ove dvije opštine. Potpisivanju sporazuma je prisutvovao i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore, Fatmir Đeka.

Potpisani sporazum predviđa uspostavljanje saradnje u mnogim oblastima od značaja za dvije opštine, a posebno u oblasti kulture, obrazovanja, privrede i institucionalne saradnje. 

Na ceremoniji upriličene tim povodom, govorio je predsjednik Bajkratari koji rekao da je danas poseban dan jer zajedno proslavljaju potpisivanje sporazuma o bratimljenju kojim se jačaju veze između ove dvije opštine na dobrobit njihovihgrađana.

On se posebno zahvalio udruženjima dijaspore opštine Ulcinj bez čijeg zalaganja i napornog rada ovo bratimljenje ne bi bilo moguće. Dodao je da ga izuzetno raduje činjenica da su udruženja ulcinjske dijaspore aktivnija nego ikad, i da kontinuirano učestvuju u realizaciji društveno korisnih projekata u svom rodnom gradu kao što su pomoć osobama u potrebi, kulturna razmjena, škole jezika i drugi projekti, za čije su finansiranje do sada izdvojili više stotina hiljada američkih dolara.

Predsjednik Fosela je rekao da su sličnosti Stejten Ajlanda i Ulcinja veoma velike jer je riječ o multikulturalnim opštinamačiji stanovnici skladno žive i doprinose razvoju svojih zajednica.

Stejten Ajland je najjužnija opština Grada Nju Jorka, u kojoj živi najbronija zajednica dijaspore iz opštine Ulcinj, čiji se broj procjenjuje na nekoliko hiljada. Potpisivanju sporazuma je prethodila intenzivna društvena aktivnost asocijacija dijaspore „Ulqini“, „Ana e Malit“ i „Kraja“. Ovaj sporazum predstavlja prvu instucionalnu saradnju između Ulcinja i Stejten Ajlanda.