28. Decembar 2020.

Dana 28.12.2020. god., održan je sastanak Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Ulcinj na kojoj je razmotren pristigli materijal i utvrđen predlog Program Skupštine za 2021. godinu.

Mišljenja iznijeta tokom sastanka su ukazali na različite stavove koji se tiču odnosa odbornika i institucije Skupštine, zakonitosti odluka i posljedica odluka koje se usvajanju u Skupštini opštine Ulcinj.

Naime, sva tri ključna dokumenta za finansije opštine su ove godine upućene Skupštini opštine van svih zakonskih rokova. Tako je i Predlog odluke o budžetu za 2021. godinu, ove godine Skupštini kompletiran 23. decembra, dakle punih 22 dana poslije zakonskog roka. Obzirom da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja dalo pozitivno mišljenje i pored činjenice da je i toj instituciji isti dostavljen van zakonskih rokova, smatram za shodnim da sazovem drugu sjednicu Drugog redovnog zasjedanja Skupštine opštine Ulcinj za 30. decembar sa početkom u 12 sati na čijoj će se dnevnom redu naći u Predlog odluke o Budžetu opštine Ulcinj za 2021. godinu.

Istina je da zbog ovakvih prekratkih rokova, odbornici i građani nemaju mogućnost dostavljanja amandmana niti postaviti odbornička pitanja. Dakle, odbornik kao predstavnik građana neće biti u mogućnosti da vrši svoju dodijeljenu ulogu. Međutim, stav većine predstavnika klubova odbornika u Skupštini opštine Ulcinj je bio da se sjednica ipak održi bez obzira na pomenute okolnosti.

Kao predsjednik predstavničkog organa Opštine Ulcinj, od prvog dana sam se potrudio da branim i sačuvam dostojanstvo i prava odbornika, shodno zakonu, Statutu i Poslovniku Skupštine. Međutim, demokratski odnosi u opštini potiru ove principe, pa poštujući ove razlike u mišljenjima i poštujuću potrebu za transparentnošću i polaganjem računa građanima i gradu, a znajući ulogu parlamenta, odlučio sam da sazovem sjednicu za pomenuti dan.

PREDSJEDNIK,

dr Ilir ČAPUNI, s.r.