14. Oktobar 2022.
Ministarka nauke i tehnološkog razvoja u radnoj posjeti Opštini Ulcinj

Danas je u radnoj posjeti Opštini Ulcinj boravila ministarka nauke i tehnološkog razvoja Crne Gore, Biljana Šćepanović, generalna direktorica, Marijeta Bajraktarović Lanzardi i državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i turizma, Armend Mila.

Goste iz Podgorice dočekali su Ardijan Mavrić, predsjednik Skupštine Opštine, Bećir Selaj, potpredsjednik Opštine, Arian Murati, sekretar Sekretarijata za budžet i finansije i Zećarija Sulejmanović, sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu, ruralni razvoj i ekologiju.

Tokom konstruktivnog sastanka razgovarano je o više aktuelnih tema o mogućoj saradnji Opštine i Ministarstva, sa posebnim osvrtom na pametnu specijalizaciju.  Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno naći načina da se do kraja godine realizuje projekat izrade Studije za ICT razvojni centar u Opštini Ulcinj, za koju su sredstva planirana ovogodišnjim budžetom države u iznosu od oko 75.000 eura. Neophodno je ubrzati sve procedure oko formiranja zajedničke komisije za pripremu tenderske dokumentacije. 

Opština Ulcinj planira da u budžetu za narednu godinu predvidi sredstva za inovativne projekte u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije.  Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja podržava Opštinu u toj namjeri i predlaže da se sredstva planiraju za predakceleraciju ili mentorstvo za potencijalne aplikante. Razgovarano je i o tome da Opština moze značajnu podršku i pomoć ostvariti preko Zajednice opština Crne Gore, koja ima svog predstavnika u svim tijelima okvira za implementaciju inovacije i pametnu specijalizaciju.