14. Septembar 2021.

KLIJENT / FINANSIRANJE:

Evropska komisija, INTERREG MED program

 

DATUM:

Jun 2021 - jun 2022

 

VEB SAJT:

https://tourismed.interreg-med.eu/

 

 

OPIS PROJEKTA (APSTRAKT):

Projekat TOURISMED pokazao je da je ribolovni turizam replika odgovor na zajedničke izazove Interreg MED programa za pronalaženje novih rješenja za prijetnje povezane sa iscrpljenjem morskih resursa i padom sektora zanatskog ribolova.

 

TOURISMED je takođe pokazao da je usko grlo za razvoj ribolovnog turizma često loše usklađivanje propisa o ribolovnom turizmu i stvarnih potreba teritorija.

 

U tom kontekstu, TOURISMED MED PLUS ima za cilj da kapitalizuje poslovni model ribolovnog turizma (BM) predložen pod TOURISMED kao teorijsku osnovu za kreiranje nacrta politika za ribolovni turizam i olakšavanje razvoja ribolovnog turizma na novim teritorijama prijema (Molise, Neum i Ulcinlj).

 

Partnerstvo sačinjavaju tri davaoca (Fundacion Valenciaport, PRISM i PETRA PATRIMONIA CORSICA) koji će efikasno i precizno prenijeti  poslovni model Tourismed, i davalaca, tri odabrana primaoca (Azienda Autonoma di Soggiorno e Turismo di Termoli, opština Ulcinj i Opština Neum) koji predstavljaju javna tijela koja imaju direktne veze sa kreatorima regionalnih i lokalnih politika, ali prije svega tri teritorije sa velikim potencijalom za razvoj ribolovnog turizma.

 

Osim toga, pet pridruženih partnera igrat će ključnu ulogu u širenju poslovnog modela i u podršci kreatorima lokalnih politika za ribolovni turizam: regija Molise, opština Fossacesia, Agencija za turizam Korzike, Agencija za strategiju turizma Balearska ostrva i Mediteransko udruženje za ribolovni turizam.

 

TOURISMED MED PLUS će promovisati reformu politike na osnovu TURIZMIRANOG poslovnog modela. Ovaj pristup će dovesti do sledećih rezultata:

 

      - Nacrti na teritorijama domaćina o preformulisanju politika koje se odnose na ribolovni turizam.

     - Memorandum o razumijevanju (MoR) sa kreatorima politike na teritoriji prijema.

     - Izgradnja kapaciteta kreatora politike za implementaciju TOURISMED BM -a u lokalne/regionalne politike.

     - Forum stalne politike o ribolovnom turizmu.